Top

Veel gestelde vragen

Hoe werkt de Dazenjager?
De zwarte lokbal heeft dankzij de kleur en temperatuur een "magnetische" aantrekkingskracht op dazen, dazen "landen" dus graag op de lokbal.  

Zodra de lokbal beweegt (vanwege zijn lichte gewicht en vorm zal dit al bij minimale windkracht gebeuren) reageert de daas door weg tevliegen van de lokbal. Een daas vliegt in beginsel altijd naar boven weg, in dit geval komt de daas dus via het steeds smaller wordende pyramide-net in de vangbeker terecht (in de vangbeker hoeft geen vloeistof).

Hoeveel dazen vangt de val per dag?
Uiteraard is dit afhankelijk van het gebied waar je woont en de plaatsing van de Dazenjager, maar een Dazenjager kan 300 dazen op een dag vangen.

      

Wat is het bereik van een Dazenjager?
Onder gunstige omstandigheden bereiken Dazenvallen een gebied van 10.000 m2. Gunstige omstandigheden zijn wanneer er in het betreffende gebied veel zon is, weinig beschutting en weinig wind. Van belang is om te weten dat wanneer er meer Dazenjagers (bijvoorbeeld twee) geïnstalleerd zijn, er in een kortere tijd meer dazen worden gevangen, en de effectiviteit dus hoger is.

Wat is het verschil tussen jullie Dazenjager en de dazenvallen van andere leveranciers?
De Dazenjager is compacter en heeft een kleinere en lichtere bal die makkelijker beweegt met de wind. Hierdoor verlaat de daas sneller de lokbal naar boven in de richting van de vangbeker. Daarnaast is de stabilisatieslang van flexibel materiaal gemaakt dat onbreekbaar is. Door een andere bevestigingsmethode (de dazenjager is immers niet aan een frame gemonteerd dat op de grond staat) kan de dazenjager niet omwaaien.

Hoe kan ik de Dazenjager het beste neer zetten zodat hij zoveel mogelijke dazen vangt?
De locatie van de Dazenjager is in grote mate bepalend voor de hoeveelheid dazen die er op een dag gevangen wordt. Bij het plaatsen van de Dazenjager moet rekening gehouden worden met de onderstaande criteria:
  • zo veel mogelijk zon
  • bij voorkeur zo min mogelijk wind 
Daarnaast is het zinvol de Dazenjager al vroeg in het seizoen te plaatsen en meerdere jaren achter elkaar. Het is aannemelijk dat de populatie zal afnemen, en daarmee de overlast.

De Dazenjager beweegt wanneer het waait, heeft dat geen negatieve invloed op de vangst? 
Het klopt dat de Dazenjager bij wind makkelijk beweegt, dit heeft echter geen invloed de vangst. Dit is gezien het feit dat Dazen bij wind ook minder tot niet actief zijn. Dazen zijn het meest actief op een locatie waar weinig of geen wind is, hang de Dazenjager dus altijd op een rustige locatie.

Waarom is jullie Dazenjager zo goedkoop?
We hebben bij de ontwikkeling van de Dazenjager, daar waar mogelijk, bewust gekozen voor gunstig geprijsde materialen en vervolgens groot ingekocht!  Het ontstane voordeel is vanzelfsprekend doorberekend aan u, als klant!

Bij de keuze van de materialen hebben we voortdurend de toekomstige functionaliteit van de materialen bewaakt en vanzelfsprekend uitsluitend gekozen voor de beste kwaliteit!

Soms is de bal wat meer gespannen en soms wat minder. Hoe kan dat?
Afhankelijk van de temperatuur zet de bal inderdaad een beetje uit, of krimpt deze een fractie. Dit is niet van invloed op de werking van de Dazenjager. 

Hoe herken ik een daas? 
Op de onderstaande afbeeldingen ziet u twee dazen. Voor wat betreft het gedrag zijn dazen ook makkelijk te herkennen; wanneer ze zich bevinden op uw huid, of de huid van uw paard laten ze zich makkelijk raken (vaak zijn ze dus traag).
    

Hoe ziet een dazenbeet er uit?
Dit verschilt sterk van persoon tot persoon (of van dier tot dier), afhankelijk van de locatie waar gebeten wordt en onder welke omstandigheden. Bij sommige dieren en mensen ontstaat een heftige jeukreactie, bij anderen valt dit juist weer mee, maar is soms de beschadiging op de huid weer groter. Ter illustratie onderstaand twee afbeeldingen van een dazenbeet bij een paard.

  Zonde van de dazen?
Er is een mooie oplossing: leeg de vangbeker in een sloot, de vissen zijn er blij mee!

Waarom verkoopt Dazenjager geen zogenaamde “plakballen”?

Sinds een aantal jaar is er een kleverige lijmstof op de markt die op een zwarte bal of emmer gesmeerd kan worden, dit systeem heeft een aantal nadelen:

  • Het systeem “vangt” naast  dazen ook andere dieren, denk bijvoorbeeld aan (soms zeldzame) vlinders of andere insecten die wel nuttig en niet storend zijn, soms zijn zelfs jonge vogels het slachtoffer van dit systeem.
  • De plakkerige bal of emmer moet met regelmaat opnieuw worden ingesmeerd, zeker wanneer er veel stof in de omgeving is, wat in de zomer het geval  is, dit is een onaangename klus.
  • De emmers of ballen worden met regelmaat vervangen, dit is geen milieuvriendelijk uitgangspunt.
  • De gevangen dazen kunnen niet meer dienen als bijvoorbeeld vissenvoer.
Staat uw vraag er niet bij?
Stel hem aan ons via onderstaand formulier.

Vul hieronder uw naam, e-mailadres, onderwerp en uw vraag in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!
@